Succesvolle eerste kennissessie mobiele opslag: quick win, maar onderbelicht
In Nederland is een levendige sector ontstaan rond mobiele energieopslag, met tientallen bedrijven die vele verschillende typen klanten bedienen. Denk hierbij aan partijen die altijd al een acute energiebehoefte hadden, zoals bouwplaatsen, festivals en tijdelijke huisvesting, maar ook aan partijen die vanwege de transportschaarste op het elektriciteitsnet een overbrugging nodig hebben zoals elektrificerende bedrijven, zonneparken of netbeheerders zelf.
Hoewel deze sector veel kansen biedt voor het Nederlands bedrijfsleven en de netbeheerders, is die potentie momenteel nog niet breed bekend. Om daar verandering in te brengen heeft Energy Storage NL met haar leden een position paper opgesteld, en op 3 december een eerste kennissessie georganiseerd met Skoon (Peter-Paul van Voorst tot Voorst) als voorzitter. In de sessie stonden twee onderwerpen centraal: flexibiliteitstenders en de PGS37-1 (veiligheidsrichtlijn).
Flextenders
In het eerste deel ging Emma Gerritse van Stedin in op de tender die is uitgezet voor regelbaar vermogen in Utrecht. Hiermee anticipeert Stedin op een verwachte fysieke overbelasting van het elektriciteitsnet in de winter van 2026-27, als gevolg van groeiend elektriciteitsverbruik bij de huidige aangeslotenen (zgn. ‘autonome groei’). Naast het contracteren van regelbaar vermogen bij bestaande aangeslotenen, voorziet Stedin ook dat nieuwe ‘flex’ nodig zal zijn. Hierbij verwacht de netbeheerder dat er soms te weinig ruimte zal zijn om batterijen via het elektriciteitsnet op te laden, en dus ook een behoefte zal zijn aan traditionele oplossingen zoals gas- of dieselaggregaten. In de groep werd onder andere besproken dat het de markt zou helpen om meer inzicht te hebben in de profielen waarop de uitvraag wordt gebaseerd, zodat hybride combinaties kunnen worden aangeboden die zo kosteneffectief en duurzaam mogelijk zijn. Mobiele opslag heeft hierbij als voordeel dat het tussen de “congestieseizoenen” van locatie kan wisselen: bij afnamecongestie in de winter, en opwekcongestie in de zomer.
Veiligheid (PGS 37-1)
In het tweede deel belichtten Benjamin Oudot en Bianca van Kooij van Rijkswaterstaat (Informatiepunt Leefomgeving) hoe er vanuit ruimtelijk beleid gekeken wordt naar batterijen. Na een beschouwing van de organisatorische kaders – i.e. de Europese Batterijverordening en interdepartementale Batterijenstrategie – werden in de groep ervaringen uitgewisseld met de implementatie van de veiligheidsrichtlijn PGS 37-1. Hierbij kwam onder andere ter sprake dat er specifieker rekening gehouden zou moeten worden met de karakteristieken van lithium-ijzerfosfaat (LFP), de huidige standaard in de sector. Ook werd benadrukt dat er nog erg grote interpretatieverschillen zijn tussen de verschillende veiligheidsregio’s. Veel projecten materialiseren niet doordat er geen vergunning verleend wordt, en voor een belangrijk deel heeft dat te maken met onbekendheid en onzekerheid. In dat kader is een goede dialoog met de veiligheidsregio’s als speerpunt aangemerkt.
Energy Storage NL kijkt terug op een geslaagde kennissessie met goede inhoudelijke discussies en de gedeelde behoefte aan een vervolg. Het position paper en de gegeven presentaties zijn voor ESNL-leden via de download knoppen hieronder te vinden.