10 Tips voor het aanschaffen van een thuisbatterij
Met de groeiende interesse in zonne-energie en zelfvoorzienendheid wordt de thuisbatterij steeds populairder. Maar hoe weet je welke batterij bij jou past en waar je op moet letten? In dit artikel delen we tien essentiële tips voor het aanschaffen van een thuisbatterij. Of je nu je zelfconsumptie wilt verhogen of een back-up wilt voor stroomstoringen: een goede voorbereiding is essentieel.
Bedenk waarvoor je de thuisbatterij wilt gebruiken
Voordat je een thuisbatterij aanschaft, is het essentieel om te bepalen hoeveel energie je verbruikt, op welk moment, en waarvoor je de thuisbatterij zou willen inzetten. Er zijn op dit moment drie hoofdfuncties: zelfconsumptie van zonnestroom verhogen, dienen als back-up voorziening voor stroomstoringen en handelen op de elektriciteitsmarkten.
Kies het juiste batterijtype
Er zijn verschillende types batterijen beschikbaar, zoals de bekendste lithium-ion (NMC), lithium-ijzerfosfaat (LFP), loodzuur en nikkel-ijzer. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van levensduur, veiligheid, onderhoud, prijs en milieuvriendelijkheid. Lees je vooraf goed in en vergelijk verschillende websites.
Vergelijk de kosten per kWh
De investering in een thuisbatterij ligt vaak tussen de €500 en €1000 euro per kWh opslag. Vraag bij leveranciers welke berekeningen ze gebruiken als ze je een aanbieding doen, en hoe de aanbieding volgens hen aansluit bij jouw energieverbruik. Groter lijkt op het eerste oog beter, maar het terugverdienen daarvan is meer afhankelijk van ontwikkelingen die je zelf niet in de hand hebt (zie 4.). Het vermogen (in kW) zegt iets over hoeveel stroom je tegelijkertijd kunt leveren, en daarmee hoeveel apparaten tegelijkertijd op je batterij kunnen draaien. De capaciteit (in kWh) zegt iets over hoeveel er opgeslagen kan worden, en dus hoe lang de apparaten met de stroom uit je batterij vooruit kunnen.
Staar je niet blind op korte terugverdientijden
Het uitsluitend gebruiken van de thuisbatterij voor je eigen energiehuishouding levert nog vaak een onrendabele businesscase op. Om de terugverdientijd van thuisbatterijen op korte termijn aantrekkelijk te maken, is het handelen op verschillende elektriciteitsmarkten – zoals de onbalansmarkt – lucratief. De vraag is hoe lang deze verdienmarkten aantrekkelijk blijven, omdat hierop ook steeds meer andere batterijen zullen concurreren. Reken je daarom op korte termijn niet snel te rijk met een thuisbatterij.
Controleer de garantievoorwaarden en onderhoudscontracten
Lees de garantievoorwaarden zorgvuldig door. Hierin moet staan wat voor prestaties je mag verwachten, zoals het aantal cycli dat de batterij moet kunnen doorlopen en hoeveel capaciteit daarbij gegarandeerd is. Informeer en controleer ook of je installateur de merk specifieke training van de fabrikant van de thuisbatterij heeft gevolgd. Dit is belangrijk voor meeste garantievoorwaarden vanuit de fabrikant. Een helder onderhoudscontract kan je helpen om onverwachte kosten te voorkomen.
Zorg voor een optimale integratie met je zonnepanelen en omvormer
Een thuisbatterij werkt het best wanneer deze naadloos integreert met je bestaande zonnepanelen en omvormer. Dit zorgt voor een hogere zelfconsumptie van je eigen opgewekte stroom en kan piekbelastingen op het net helpen dempen. Zorg dat je installateur ervaring heeft met deze integratie om het rendement van je investering te maximaliseren. Je hebt in ieder geval een hybride-omvormer nodig zodat de zonnepanelen en thuisbatterij op elkaar aangesloten kunnen worden.
Overweeg een Slim Energiebeheersysteem (HEMS)
Een Home Energy Management System (HEMS) automatiseert het laad- en ontlaadproces van je batterij in samenhang met andere apparaten in je huis (bijvoorbeeld de lader voor je elektrische auto) die aangestuurd kunnen worden. Dit systeem kan dynamisch reageren op variabele energietarieven: laden bij lage prijzen en ontladen wanneer de tarieven hoger zijn. Hierdoor haal je het maximale rendement uit je investering.
Controleer de geschiktheid van je meterkast en bekabeling
De aansluiting van de thuisbatterij verloopt via de meterkast. Het is belangrijk om te controleren of de bekabeling en stroomgroepen de extra belasting aankunnen. Bij een combinatie van zonnepanelen, batterijen en eventueel een laadpaal kan de meterkast overbelast raken. Aanpassingen in de meterkast kunnen nodig zijn om de apparaten veilig te blijven aansturen. Er bestaan ook ‘plug & play’ thuisbatterijen die direct op het stopcontact kunnen worden aangesloten. Ook voor deze systemen is het belangrijk dat deze batterijen door een erkende installateur (zie punt 10) op een veilige manier wordt geïnstalleerd.
Besteed extra aandacht aan veiligheid en installatie
Het veilig plaatsen van thuisbatterijen kan een echte uitdaging zijn voor installateurs. Het is geen ‘appeltje-eitje’: de batterij moet op een plek met voldoende ventilatie komen te staan, weg van verblijfsruimtes, waterleidingen en vluchtwegen. Een correcte integratie in de bestaande elektrische installatie en het aanpassen van de meterkast volgens de geldende normen zijn cruciaal om risico’s zoals oververhitting of brand te voorkomen. Daarnaast maken sommige thuisbatterijen ook geluid, daarbij is de plek van installatie extra van belang. De risico’s verschillen per type batterij (zie punt 2.), dus laat je hier goed over informeren. Op de website van de brandweer vind je meer informatie over de brandveiligheid van thuisbatterijen.
Laat je goed informeren en schakel een deskundige in
Een thuisbatterij is een complex systeem waarin technische, economische en veiligheidsaspecten samenkomen. Laat je daarom adviseren door gecertificeerde installateurs en experts die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en regelgeving. Een goede voorbereiding en professionele installatie zijn essentieel om de investering optimaal te benutten én veiligheid te garanderen. Er zijn meerdere manieren voor installateurs om een kwaliteitsstandaard aan te tonen een certificering van InstallQ (via echteinstallateur.nl) is de meest gebruikelijke.