Kennissessie mobiele opslag

Bouwbedrijven en nieuwbouwprojecten ervaren steeds vaker problemen door netcongestie: een tekort aan voldoende netcapaciteit op locatie. Een bouwaansluiting boven 3x80A is vaak niet meer haalbaar, terwijl de behoefte aan elektrische energie juist toeneemt door strengere milieuregels, zoals stikstofnormen en emissiebeperkingen. Dit dwingt de sector om meer elektrisch materieel in te zetten, wat de vraag oproept: hoe voorzien we bouwplaatsen efficiënt van voldoende stroom zonder vertragingen of hoge kosten?

Hoewel er technische oplossingen bestaan, zoals mobiele batterijen en alternatieve energieoplossingen, worstelen zowel bouwbedrijven als aanbieders van energieopslag met de vraag welke optie het beste past bij een specifieke situatie. Bovendien vormen lokale vergunningsvereisten en regelgeving vaak een extra obstakel. Hoe kunnen bouwbedrijven en aanbieders van mobiele energieoplossingen beter samenwerken om een praktische, schaalbare en regelconforme aanpak te realiseren?

Doel van de sessie

Deze kennissessie brengt de uitdagingen van netcongestie en de beschikbare oplossingen, zoals mobiele energieopslag, dichter bij elkaar. Leden van Bouwend Nederland en Energy Storage NL verkennen samen hoe bouwprojecten efficiënter en betrouwbaarder van stroom kunnen worden voorzien.

We richten ons op twee hoofdvragen:

  1. Energie tijdens de bouwfase: Hoe kunnen bouwplaatsen, waar standaard een bouwaansluiting tot 3x80A vaak onvoldoende is, toch voldoende stroom krijgen voor zwaar materieel, laadinfra en andere voorzieningen? Welke tijdelijke of mobiele oplossingen zijn hiervoor beschikbaar?
  2. Energie voor het gereed product: Bij kleinschalige woningbouw is er vaak nog enige netcapaciteit, maar bij projecten met hoogbouw, laadpleinen en wijkvoorzieningen loopt men snel tegen beperkingen aan. Wat zijn mogelijke oplossingen als het netwerk geen directe ruimte biedt?

Er is veel te realiseren maar welke consequenties heeft het voor de kostprijs van het eindproduct? Is het nog rond te rekenen? Door ketenpartners samen te brengen, stimuleren we samenwerking en kennisdeling. Het doel is om praktisch toepasbare oplossingen te identificeren, sneller te leren van eerdere ervaringen en energievoorziening voor de bouwsector toekomstbestendig te maken.

Meld je aan

Pagina delen

Datum en tijd

8 mei
10:00 - 12:30


Locatie

Bouwhuis FME
Zilverstraat 69, Zoetermeer


Pagina delen